19 Kemijärvi

 Kemijärvi

Kemijärvi (ruots. Kemi träsk) on Kemijoen vesistön suurin järvi. Se sijaitsee Lapissa, kokonaan Kemijärven kaupungin alueella.Järven pinta-ala on 230,91 neliökilometriä, ja se on pinta-alaltaan Suomen 19. suurin järvi. Järven pinnan korkeus on 148,8 metriä merenpinnasta Järveä kuitenkin säännöstellään Juujärvellä sijaitsevalla Seitakorvan voimalaitoksella siten, että sen pinnan korkeus vaihtelee 142−149 metrin ja pinta-ala 130−285 neliökilometrin välilläl.

Kemijoki laskee Kemijärveen pohjoisesta ja jatkaa mereen lounaasta. Kemijärven kaupunki sijaitsee joen suulla olevan lahden molemmilla rannoilla. Kapeat salmet jakavat järven kolmeksi laajemmaksi seläksi. Kemijoen joenniska sijaitsee Luusuan kylässä lounaisen järvenselän eteläpäässä. Kaakkoiseen Jumiskonselkään laskee useita pikkujokia kuten Käsmänjoki ja Jumiskonjoki. Kemijärvessä on runsaasti saaria.



9.8 reissu toi Kemijärvelle illlankähmyssä ja löysin itteni puskaparkista kuorsaamasta. Aamulla sitte siirryin Kemijärven leirintäalueelle siviilisaatioon. Tosin tuuli oli sen verran navakkaa ettei tarvinnu ees haaveilla soutuveneen ettimistä (näyttää leirintäalueellakin olevan paatti rannassa) joten päivästä tuli lepo.

11.8
sataa - tuulee - sataa. Iltapäivästä sentää vähä pouvittu keli ja kaivoin konkelin esille. Järvelle ei ollu edelleenkään mitään mieltä lähteä joten tutustumisreissu suuntautu pohjoisosan länsirannalle. 





Kemjärven valloitus on alkanut! Saa nähä saako tätä josku valmiiks mutta pääasia että keskeneräisiä rojekteja löytyy! 44 kilsaa pyöräilyä suht navakassa tuulessa mutta mukavan lämpimässä sellaisessa ku lyhkäsilläkin vetimillä pärjäs. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

1 Suurin ja kaunein eli Saimaa

50 Simojärvi

Suomen 100 suurinta järveä