49 Simpelejärvi

 Simpelejärvi

Simpelejärvi on järvi Etelä-Karjalassa, lähes kokonaan Parikkalan kunnan alueella. Pieni osa etelässä kuuluu Rautjärveen ja kaakossa Venäjään. Järvi kuuluu Hiitolanjoen vesistöalueeseen, jonka keskusjärvi se on. Hiitolanjoki on siten sen laskujoki.

Simpelejärven pinta-ala on 91,10 neliökilometriä ja se on Suomen 49. suurin järvi. Järven korkeus merenpinnasta on keskimäärin 68,8 metriä. Pinnan tason vaihteluväli on säännöstelyn takia 68,56–69,59 metriä.

Simpelejärvi sijaitsee Salpausselkien välissä. Siihen laskevat koillisesta Suuri ja Pieni Rautjärvi sekä Tyrjänjärvi Joensuunjoen kautta. Lännestä siihen laskee useita pieniä järviä. Simpelejärvi laskee eteläpäästään Kivijärvensalmen kautta pieneen Kivijärveen ja edelleen Simpeleen Juvankosken kautta varsinaiseen Hiitolanjokeen. Kapeat Särkisalmi ja Jängensalmi, joita järvenlaskut ovat vielä kaventaneet, jakavat Simpelejärven kolmeen lähes erilliseen osaan. Useat lahdet, kuten Lahdenpohja järven pohjoispäässä, Haapalahti Melkoniemellä ja Kukkarolahti kaakossa ovat järvenlaskujen jäljiltä vain kapealla uomalla yhteydessä järveen.


Simpelejärven Siikalahti on Suomen merkittävimpiä lintuvesialueita. Järvi on kuuluisa siioistaan, ehkäpä myös koska Pekka Himangan esittämä laulu Simpeleen siiat ja Parikkalan piiat oli takavuosina varsin tunnettu.





Järvi oli jo valmiiksi motitettu ennen Veloveiwauksen alkua. Järven pohjoispään olen pyöräillyt kolme kertaa ympäri, kerran kävin kattelees reitin ja sitten oli Rajarinki pyöräily siellä kesäkuussa -16. 

5/18 oli Rajahölkkä kympin juoksu tarjolla jossa kävin pyöräillen ja siinä samalla motitin järven eteläpuolen sekä Siikalahtikin jäi keskelle mottiin. Kertaakaan en ole Simplejärvessä viel uimassa saati soutamassa käyny mutta tää rupee olemaan "omaa clusteria" pikkuhiljaa ja suurimman osan näistä moteista saa kolutttua maaltakäsin joten lähtökohtaisesti tässä on tarjolla

103 72 57 53 52 30 9 ruudun Simpelejärven eteläinen motti
44 ruudun Simpelejärven pojoinen motti
3 ruudun Siikalahden motti. 15.1.2024

24.4.2023
103->72 ruutuun pieneni Simpelejärven eteläinen motti. Järveä tuli vähemmän nähtyä reissulla mutta sentään muutaman kerran reitti rantaankin vei. Paikkapaikoin oli sen verran lunta ettei jokaiseen suunniteltuun ruutuun päässy.



17.12.2023
Sunnuntaikävelyllä Kivijärven ympäri. Simpeleenjärven eteläinen motti pieneni 72->57 ruudun kokoiseksi. Samalla tuli opittua järven proomuliikenteestä hivenen


Infotaulu Simpeleen sellutehtaan vieressä.


Kivijärvensalmi Simpelejärvelle päin.


10.1.2024  Ruututamppaillessa kävin Tähtiniemessä 4 ruudun verran. Harmi kun ilta alkoi jo hämärtämään sillä siellä oli joku todella suuri vanha rakennus, ei selvinny hovi vai navetta Roihanmäellä.


15.1.2024 Siikalahden luonnonsuojelualueen motti purettu! Sen ympäri menee kympin mittane latu ja kävin ulkoiluttaas kierroksen verran karvapohjaisia hiihtimiä. Kotimatkalla pysähdyn Särkisalmen ABC:lle ja siinä sitten tuli tehtyä loppuverkkan 9 kilsan kävelylenkki joka kävi myös Rajaniemessä ja Simpelejärven eteläisempää mottia sai tampattua pois ruudun verran.


27.1.2024 Eka kerran Simpelejärven päällä! Kävin hiihtelees Parikkalasta Kusi-Turkin ja pari muutakin saarta kiertäen. 22 ruutua pieneni järven eteläisempi motti. Muitakin liikkujia jäällä oli ihan rattorista lähtien. Sen verran rapsakka alkutalvi ollu että jäätiekin on saatu kohtuullisen kantavaksi ku tommome yhdistelmä painaa varmaan 20 tonnin paikkeilla. 




31.1.2024
Päiväkävelyllä Ehronselkää ja Kurhonselkää tuli ihailtua parinkymmenen ruudun verran ja Simpelejärven eteläisempi puoli alkaa ollakin kohta koluttu. Liekö tästä tulis ensimmäinen Suomen 100. suurimmasta järvestä mikä Veloviewerin kartalle saan tampattuna?



7.2.2024
Järveä näky vähä vilaukselta mutta reitti kulki "järven sisällä" ku eteläpuolella on Siikalahden kosteikko, idässä- pohjoisessa- lännessä sitten järveä. Jeti oli liikkunut samalla seudulla viime yönä tai tänä aamuna ku sen verran tuoreet jäljet löytyi parin kilsan matkalta. Tai sitte se oli Team Ahma.



20.3.2024
Järven pohjoispään mottiin oli aika tutustua lähemmin. Jäällä oli mitä parhain keli liikkua, lunta maksimissaan 10 senttiä, selkävesillä ei ollenkaan. Pari autoilijaakin oli pilkillä ja verkkojatoja jonkun verran joten kalaisalle näyttää tämä järvi. 29 ruutua suunnittelin mutta 30 niitä kertyi joten positiivinen virhelaskelma osu kohdalle 26 kilsan päiväkävelyllä. Toisaalta 1 motti oli alottaessa ja 2 lopettaessa joten aina ei voi voittaa, eikä ees joka kerta.



Pitkä on selkä etelästä pohjoiseen, onneks tyyntä tänään.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

1 Suurin ja kaunein eli Saimaa

50 Simojärvi

Suomen 100 suurinta järveä