11 Puruvesi

Puruvesi

Puruvesi on Saimaaseen kuuluva järvi, joka sijaitsee Savonlinnan ja Kiteen alueella Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla. Se on saarekas kuten Saimaa yleensäkin, mutta eroaa kirkasvetisyydellään Saimaan muista osista ja muutenkin tyypillisistä suomalaisista järvistä. Järven pinta-ala on 416,35 neliökilometriä, ja siinä on 720 saarta. Järvi on Oriveden ja Pihlajaveden välillä. Se voidaan myös katsoa Suur-Saimaan isoksi lahdeksi, sillä virtaus yläpuolisesta Orivedestä Puruveteen on hyvin vähäinen. Punkaharju jakaa järven kahtia Isoon- ja Pieneen-Puruveteen. Nämä ovat vesiyhteydessä toisiinsa järven molemmista päistä Tuunaan- ja Punkasalmien kautta.

Puruveden vesi on hyvin puhdasta ja kirkasta. Tämä johtuu siitä, että suuri osa järven vedestä tulee sen pohjassa olevista lähteistä hiekkakerroksen läpi.


Puruvettä on rantojen puolelta muutaman kerran tullut hivoteltua. Laukansaaressa oli maratonikin 2022, samoin Punkaharjun halkijuoksu kulkee siellätäällä alueella. 

22.11.2022 oli Punkaharjun Urheilijoiden pikkujoulut Wanhan paikan kodalla ja ruokahalua parantaakseni kävin ennen bileitä kävelees Kukkoniemi-Rynkä seutuvilta muutaman ruudun kartalle.


30.9.2023 Punkaharjun halkijuoksun jälkeen kävin vähän tamppaamassa Suomen toiseksi suurimman saaren - Sääminginsalon ruutuja. Tän saaren rantoja hivelee Saimaan vesistö useamman Suomen suurimman järven voimin. 


11.2.2024 Punkaharjun Urheilijat järjesti laskiaistapahtuman Pakkaspirtillä ja kävin vähän talkoilemassa (tai ainakii talkoomakkaroita syömässä). Sitten olikin aika ensimmäisen kerran olla Puruvedellä. Enanniemen kierin retkeilysuksilla ja kyllähän sen verran aukeelle järvi pohjoseen päin näytti että saa täällä päivän jos toisenkin viettää ennenkun kaikki ruudut on tampattu, 416,35398 km²
kertoo Wikipedia järven kooksi eli noin 304 ruutua.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

1 Suurin ja kaunein eli Saimaa

50 Simojärvi

Suomen 100 suurinta järveä